top of page

Rode bloedcellen en zacht weefsel in een T. Rex-fossiel?

De Amerikaanse wetenschapper Mary Schweitzer ontdekte enkele jaren geleden rode bloedcellen in het fossiel van een Tyrannosaurus Rex, misschien wel de bekendste dino. Die rode bloedcellen wijzen erop, dat dit fossiel niet miljoenen jaren, maar slechts duizenden jaren oud kan zijn.

Omdat Schweitzer zelf vasthoudt aan het idee dat het fossiel miljoenen jaren oud is, heeft ze een theorie bedacht die zou moeten verklaren waardoor de rode bloedcellen toch bewaard zijn gebleven: beschermende omstandigheden door ijzerhoudende stoffen in het fossiel.

Dit is een beetje zoeken naar een uitweg, en het is maar zeer de vraag of deze theorie zelfs maar kan verklaren hoe de bloedcellen enkele duizenden jaren bewaard konden blijven, laat staan miljoenen jaren. Echt wetenschappelijk is het ook niet, want hoe test je of dit inderdaad klopt? Niemand heeft miljoenen jaren de tijd. Bovendien is er inmiddels ook zacht weefsel en DNA in een dinofossiel gevonden en zelfs koolstof 14-C, een element dat na enkele tienduizenden jaren in het geheel niet meer meetbaar zou moeten zijn.

 

Al met al is er een veel logischer verklaring: het fossiel is gewoon niet zo oud als men denkt!

bottom of page